Akdeniz Üniversitesi'nde İntihal Skandalı: Dekanın Profesörlüğü İptal Edildi
Akdeniz Üniversitesi'nde Şok İddia: Eski Dekanın Profesörlüğü İntihal Nedeniyle İptal Edildi
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekanı Mehmet Altunkaya'nın profesörlük unvanı, intihal yaptığı ve sahte yayınlarla kadro aldığı gerekçesiyle iptal edildi. Üniversite yönetimi kararı YÖK'e gönderdi.
Akdeniz Üniversitesi'nde flaş bir gelişme yaşandı. Eski Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi'nin uzun yıllar dekanlığını yapan Mehmet Altunkaya'nın, intihal yaptığı ve olmayan yayınları varmış gibi gösterip profesörlük kadrosuna atandığı tespit edildi.
İddialar Şikayetle Ortaya Çıktı
Akdeniz Üniversitesi'nde eski rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal döneminde rektör yardımcılığı yapan Mehmet Altunkaya hakkında yapılan bir şikayette; akademik unvanları hak ederek almadığı, koşulları sağlamadığı halde sahte belge düzenleyip idareyi kandırdığı ifade edildi. Şikayetçi, Altunkaya'nın yayımladığını beyan ettiği çalışmaların gerçekten yayımlanıp yayımlanmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, eserinin bulunmadığını, eser diye ortaya koyduğu şeylerin de intihal olduğunu öne sürdü.
Kitapta Ağır İntihal İddiası
Şikayetçi, örnek olarak 'Doç. Dr. Mehmet Altunkaya, Fitness Sözleşmesi, Sayram, Konya 2015' künyeli kitabın, Hans Geisler'in 'Die Erstlaufzeit beim Fitnessvertrag-Hamburg 2008' künyeli kitabının Türkçeye hem de özensiz çevirisinden ibaret olduğunu kaydetti. Çeviri olduğu anlaşılmasın diye bazı kısımlara Türk hukukundan genel bilgiler eklendiği ve genel kaynaklara atıf yapıldığından bahseden şikayetçi, ancak bu eklemenin kitabın yüzde 1'i bile olmadığı, kitabın içeriğinin büyük oranda aynen çevrildiği, dipnotların bile büyük oranda aynen aktarıldığını iddia etti.
Kitap yazılırken çeviri programı kullanıldığını da kaydeden şikayetçinin aktarımları dikkat çekiciydi: "36'ncı sayfada, ikinci paragrafın üçüncü satırında yer alan 127 rakamından açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Buradaki bilgi kitabın aslında 57'nci sayfada yer alan 127 numaralı dipnottur. İlgili şahıs çeviri yaparken 127'yi silmeyi unutmuştur. Yine çeviri programı 'karma sözleşmeyi', 'karışık sözleşme' olarak çevirmiş ki kitabın 49'uncu sayfasında Türk hukuk terminolojisine bu ifade kazandırılmıştır."
Soruşturma Sonucu İddialar Doğrulandı
Şikayet üzerine rektörlük tarafından başlatılan soruşturma kapsamında oluşturulan bilirkişinin incelemesi neticesinde, şikayete konu iddiaların doğru olduğu belirlendi. Yapılan araştırmalarda, Altunkaya'nın profesörlük kadrosuna atanmasında kullanılan bir makalenin gerçekte hiç yayımlanmamış olduğu, diğer bir makalenin ise kadroya atanmak için aranan özellikleri taşımadığı halde, taşıyormuş gibi gösterildiği saptandı. Altunkaya'nın bu eylemlerinin aynı zamanda etiğe aykırı olduğu yetkili kurullarca karara bağlandı.
Altunkaya'nın Savunması Yetersiz Bulundu
Soruşturma kapsamında sözlü ve yazılı savunmada bulunan Mehmet Altunkaya, kitabın Türkiye'de daha önce yazılmamış konu olduğunu, Almanca kaynaklardan çokça faydalandığını, söz konusu eserle tematik benzerlikler ve paralellik olduğunu öne sürdü. Altunkaya, "Aşırı yararlanmak vardır. Bu etik ihlal değildir. Çok önemli kaynak olduğu için yararlandım. Türk hukukunda böyle bir eser yoktu. O yıllarda çeviri programı bulunmuyor. YÖK Üretken Yapay Zeka (ÜYZ) rehberinde çeviri yapabilirsin ama kontrol et denilmektedir. Bilimsel araştırmalarda ÜYZ kullanılsa bile bu etik ihlal denilmemektedir. Eksik atıf yapmış olabilirim, kusurlu olabilirim. Kusurlu olmak etik ihlal sayılır mı? Etik ihlal sayılamaz. Aşırı yararlanmış olabilirim ama intihal değildir" şeklinde konuştu.
İfadelerinde çok üzgün olduğunu da belirten Altunkaya, yayınlanmayan makalelerle ilgili olarak, “3 Temmuz 2015'te profesör kadrosuna başvurdum. Hukuk dergisinde 2 adet yayımlanacağı belirtilen yayınların, 'yayınlanacaktır' denilmesi yetiyordu eskiden. Hukukta yemin de bir delildir. Bu sorunları ben yeni öğrendim. Basılmadığını yeni öğrendim. İş dosyaları yoğunluğundan bu konuları araştırmadım, aklıma da gelmedi. Bu yayınların basılmadığını yeni öğrendim, bilmiyordum. Kastım kesinlikle yoktur" dedi.
Profesörlük Kadrosu İptal Edildi
Soruşturma neticesinde Altunkaya'nın profesörlük kadrosunun iptaline karar veren Üniversite Yönetim Kurulu kararında, Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü Medeni Hukuk Anabilim Dalı profesörlük kadrosuna 14 Ağustos 2015 tarihinde atanan Altunkaya'nın, asgari koşullar bakımından aranan nitelikte ve sayıda yayınları içermediğinden kadroya atanma şartlarını taşımadığına dikkat çekildi. Ayrıca, 'En az yayın' koşulunu sağlamak için idareyi yanılttığı, kasıtlı ve bilinçli olarak menfaat elde etmek için başvuruda bulunduğu, açık hatalı idari işlem sonucunda gerekli şartları taşımadığı halde profesörlük kadrosuna atandığı tespit edildiği belirtildi.
AÜ Yönetim Kurulu oy birliğiyle aldığı kararda, profesörlük kadrosuna atanmasında kullanılan bir makalenin gerçekte hiç yayımlanmamış olduğu, diğer bir makalenin ise kadroya atanmak için aranan özellikleri taşımadığı gerekçeleriyle Altunkaya'nın profesörlük kadrosu iptal edildi ve doçentlik kadrosuna düşürüldü. Üniversite Yönetim Kurulu'nun bu kararı, onaylanması için YÖK Başkanlığı'na gönderildi.
Tartışmalı Atamalar ve Görevler
Akademik yeterliliği olmayan makalelerle 2015 yılında hak etmediği halde profesörlük kadrosuna atandığı gerekçesiyle profesörlük kadrosu iptal edilen Altunkaya, 2015 yılında profesör olduktan hemen sonra hem rektör yardımcısı hem de fakülteye dekan yapıldı. 10 yıldır sahte belgelerle kazandığı tespit edilen profesörlük unvanı ile devletten maaş alan Altunkaya, 'Arabuluculuk sınavını kazanamayan dekan' olarak da haberlere konu olmuştu.
Profesör olduktan sonra üniversitenin üst yönetiminde de yer alan Altunkaya, Prof. Dr. Mustafa Ünal'ın döneminde rektör yardımcılığı, rektör danışmanlığı, senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği, Hukuk Fakültesi Dekanlığı, bölüm başkanlığı ve akademik kurul üyeliği yaptı. Altunkaya, tüm bu yöneticilik görevleri nedeniyle de ayrıca maaş aldı. Hukuk fakültesi öğrencilerine de dersler veren Altunkaya, eski rektör Mustafa Ünal döneminde FETÖ Komisyonu Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi Etik Kurulu Başkanlığı gibi görevler de üstlendi.
Sorular Cevapsız Kaldı
Profesörlük unvanı iptal edilen Altunkaya'nın devletten aldığı maaşların farkının geri alınıp alınmayacağı, memuriyetten çıkarılıp çıkarılmayacağı, hakkında suç duyurusunda bulunup bulunmadığıyla ilgili üniversite yönetiminden henüz açıklama yapılmadı.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.