Amasya'da İlk Mersin Balığı Sağımı ve Havyar Üretimi Gerçekleşti

Amasya'da İlk Mersin Balığı Sağımı ve Havyar Üretimi Gerçekleşti
Amasya Valisi Önder Bakan, Yedikır Su Ürünleri İstasyonu'nu ziyaret ederek mersin balığı sağımına katıldı. Bakan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalışmalarına destek vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sağımı yapılan balıkların havyarları döllendikten sonra yavrularıyla buluşacak ve tatlı su ile denizin birleştiği noktaya bırakılacak.
İşte haber metninin düzenlenmiş hali:

Amasya Valisi Önder Bakan, Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nu ziyaret ederek İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin'den tesis ve üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi aldı.

Vali Bakan, istasyonda gerçekleştirilen sağım ve havyar üretimi çalışmalarına bizzat katıldı. Çalışmaların ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu önemli çalışmasına katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

MERSİN BALIĞI POPÜLASYONUNU ARTIRMA ÇABALARI

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağım sezonunu başlattığını belirten Vali Bakan, "Mersin balıklarımızın sağımını gerçekleştirerek havyarlarını elde ettik. Buradaki uzman arkadaşlarımız döllenme işlemlerini yapıyor ve ardından yavrularına kavuşacaklar. Yavrular büyüdükten sonra tatlı su ile denizin buluştuğu noktalara bırakılacaklar," dedi. Bakan, mersin balığının dünya üzerinde ender bulunan, uzun ömürlü ve yaklaşık 1,5-2 ton ağırlığa ulaşabilen bir tür olduğunu vurgulayarak, "Bu türün çoğalması ve doğal yaşam alanlarına geri kazandırılması noktasında bakanlığımızın yürüttüğü çalışmaya Amasya olarak önemli bir katkı sunuyoruz," ifadelerini kullandı.

Bakanlığın kendilerine koyduğu 100 bin yavru hedefini aşmayı amaçladıklarını söyleyen Vali Bakan, "İnşallah bu sayının üzerine çıkarak yavruları ana yurtları olan denizlere ulaştıracağız. Bereketli bir yıl olmasını ve bu canlıların doğal yaşamlarında sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerini umut ediyoruz," şeklinde konuştu.

MERSİN BALIĞI ÜRETİMİNDE UZMAN DANIŞMANLIĞI

İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerle işbirliği yaparak yavru elde etme konusunda önemli bir tecrübe kazandıklarını ifade etti. Çetin, "2021 yılından itibaren her yıl düzenli olarak mersin balığı yavrusu üretiyoruz. Üretilen yavruların bakanlığımız koordinasyonunda denizlerin akarsularla birleştiği noktalara bırakılmasını sağlıyoruz," dedi.

"Mersin balığı, nesli tükenmekte olan ve avlanması yasak bir türdür," diyen Çetin, Karadeniz'de eskiden altı türü bulunduğunu, ancak zamanla üç türünün kaybolduğunu belirtti. Çetin, "Kaybolan türler huso huso, sivri burun ve karaca'dır. Şu anda tesisimizde bu türlerden ikisinin üretimini gerçekleştiriyoruz," şeklinde konuştu.

Programa Kaymakam Şafak Gürçam, Belediye Başkanı Rifat Uzun, akademisyenler ve çeşitli kurum müdürleri de katılım gösterdi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.