Chp'den Adalet Bakanı'na Beyaz Toros Sorus: "Psikolojik Savaş Nesnesi"

Chp'den Adalet Bakanı'na Beyaz Toros Sorus: "Psikolojik Savaş Nesnesi"
CHP Milletvekili Zeynel Emre, Adalet Bakanı Tunç'a, İstanbul'da görevli bir savcının odasında "Beyaz Toros" maketi bulunmasını sordu. Emre, bu durumun kamuoyunda yarattığı rahatsızlığı dile getirdi.

'Beyaz Toros' Maketi Krizi Meclis'e Taşındı: Savcı Hakkında İnceleme Başlatılacak mı?

CHP Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul'da bir savcının odasında bulunan 'beyaz Toros' maketini Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı'na soru önergesi veren Emre, sembolün yargıya olan güveni zedelediğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Beyaz Toroslar bitti" açıklamasının ardından, İBB soruşturmasını yürüten bir savcının beyaz Toros maketiyle fotoğrafının ortaya çıkması tartışma yarattı.

'Beyaz Toros' Sembolü Tartışma Yarattı

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Emre, "Beyaz Toros"un 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin ve zorla kaybetmelerin sembolü haline geldiğini belirterek, "bu sembolün bir savcının makamında yer almasının sadece hukuki değil, aynı zamanda siyasi ve psikolojik bir anlam taşıdığını" söyledi.

"Bu Bir Psikolojik Savaş Nesnesidir"

Emre, bu durumun yargıya olan güveni zedelediğini ifade ederek, “Bu bir psikolojik savaş nesnesidir” dedi.

Soruşturmaların Tarafsızlığı Sorgulanıyor

Önergede, özellikle 19 Mart 2025’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan süreçten bu yana muhalefet partilerine ve belediyelere yönelik art arda gelen soruşturmaların, siyasi baskı ve gözdağı yaratma amacı taşıdığına dair endişelere de yer verildi.

Milletvekili Emre'nin Adalet Bakanı'na Yönelttiği Sorular

Emre’nin Adalet Bakanı Tunç’a yönelttiği sorular şöyle:

İstanbul’da bir savcının makamında "beyaz Toros" maketi bulunduğu iddiası doğru mudur? HSK veya Bakanlık bu konuda bir inceleme başlatmış mıdır?

Türk Yargı Etiği Bildirgesi çerçevesinde bu tür sembollerin makam odasında bulundurulması bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleriyle çelişmez mi?

Bu sembolün, yürütülen soruşturmaların tarafsızlığına gölge düşürdüğü ve kamuoyuna mesaj vermek amacı taşıdığı değerlendirilmekte midir?

Bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi uyarınca “bağımsız ve tarafsız mahkeme hakkı”nı ihlal edip etmediğine ilişkin bir değerlendirme yapılmakta mıdır?

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.