Chp'nin başvurusu sonuçlandı: Aym'den hsk üye seçimi kararı

Chp'nin başvurusu sonuçlandı: Aym'den hsk üye seçimi kararı
CHP'nin HSK üye belirleme sürecine yaptığı itiraz, Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisizlik gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, başvurunun kendi görev alanına girmediğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, HSK Üye Seçimi Başvurusunu Reddetti

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin TBMM'deki seçiminin iptali istemini, "görevsizlik" gerekçesiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin seçiminin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu “görevsizlik" nedeniyle reddetti. Başvurunun oy çokluğuyla reddedildiği öğrenildi.

AYM'nin Ret Gerekçesi

Habertürk'te yer alan bilgilere göre Anayasa Mahkemesi üyelerinden 11’i görevsizlik yönünde oy kullanarak başvurunun reddi gerektiğini savunurken, 4 üye karşı oy kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin ret gerekçesinde, söz konusu Meclis kararının eylemli bir içtüzük değişikliği sayılmakla birlikte, HSK üyelerinin seçimi gibi münhasıran TBMM’ye ait olan ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi olmayan kararlar arasında yer aldığı vurgulandı. Bu nedenle başvurunun konu bakımından yetki dışında kaldığı ifade edildi.

Seçilen HSK Üyeleri

TBMM Genel Kurulu’nda, 5 HSK üyeliği için seçim yapılmış, seçim sonucunda Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel, Seyfi Han, Cengiz Aydemir ve Alişan Tiryaki HSK üyesi olarak seçilmişti.

CHP'nin İtirazı ve Gerekçesi

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerin hem usule hem de esasa aykırı olduğunu savunan CHP, seçimleri Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak, 5 kurul üyesinin seçimine ilişkin TBMM Genel Kurulu işleminin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istedi.

Cumhur İttifakı, Anayasa karşın belirlenen üyeler arasında kura yapmak yerine çoğunluk oyları ile aday belirledi. Adaylar TBMM Genel Kurulu'nda oylandı. Yeterli çoğunluk olmadığı için de HSK daireleri için en çok oy alan iki aday için kura çekildi. Cumhur'un en fazla oy verdiği adaylar da bu sefer kura ile seçildi. İktidar vekillerinin oylarının en fazlasını alan adayların biri hariç kurada HSK üyesi seçildi.

CHP, 21 Mayıs'ta adayların belirlenme sürecini Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.

Özgür Özel'in Tepkisi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HSK üye belirleme sürecine tepki gösterdiği konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu mesele tam bir hukuksuzluk örneğidir. Anayasa açıkça diyor ki; ilk turda nitelikli çoğunluk aranır, ikinci turda daha düşük nitelikli çoğunluk aranır, bu da sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilir. Ancak AKP, olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek, kendi 30 oyu ile (MHP dahil) iki adayı da belirleyip kuraya götürmeye çalışıyor. Bu bir 'cüretkârlık', hatta 'tenezzül', Anayasa’ya karşı bir yan kesicilik teşebbüsüdür" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu mesele tam bir hukuksuzluk örneğidir. Anayasa açıkça diyor ki; ilk turda nitelikli çoğunluk aranır, ikinci turda daha düşük nitelikli çoğunluk aranır, bu da sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilir. Ancak AKP, olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek, kendi 30 oyu ile (MHP dahil) iki adayı da belirleyip kuraya götürmeye çalışıyor. Bu bir 'cüretkârlık', hatta 'tenezzül', Anayasa’ya karşı bir yankesicilik teşebbüsüdür."

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.