Dem Parti'den Bakan Tunç'un "Üslubuna" Eleştiri: "Yapıcı Değil"
Adalet Bakanı Tunç'tan Öcalan Açıklaması ve Yargı Reformu Sinyali
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, MHP lideri Bahçeli'nin 'Umut Hakkı' çıkışına yanıt verirken, yeni yargı reformu stratejisi kapsamında cezaevlerindeki hasta ve yaşlı tutuklular için çalışma başlattıklarını duyurdu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Grup Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan için gündeme getirdiği 'Umut Hakkı' konusuna değinen Tunç, bu konuda herhangi bir görüşme olmadığını belirtti. Bakan Tunç ayrıca, yeni yargı reformu stratejisi kapsamında cezaevlerindeki hasta ve yaşlı tutuklular için yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarının sinyalini verdi.
Öcalan'la Görüşme İddialarına Net Yanıt
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan için gündeme getirdiği 'Umut Hakkı'na ilişkin soruya yanıt veren Tunç, "Böyle bir durum söz konusu değil, böyle bir görüşme de yok" ifadelerini kullandı. Tunç, gazetecilerin Öcalan'la görüşmesine ilişkin bir soruya ise "Yasal çerçeve içinde gerekenler yapılır" şeklinde cevap verdi.
DEM Parti'den Yapıcı Dil Çağrısı
Bakan Tunç'un açıklamalarına DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan sosyal medyadan yanıt vererek, "Sayın Bakan, Umut hakkı tartışmasından bağımsız; üslubunuz bu süreçte ihtiyacımız olan yapıcı dilden uzak, ne yazık ki zehirleyici bir etki yaratıyor. Toplum olarak beklentimiz; temsil gücünüzü adaleti tesis etmek için kullanmanız. Polemiğe değil, hukuka ve demokratik uzlaşıya ihtiyacımız var" dedi.
Yeni Yargı Reformu Stratejisi ve Cezaevi Düzenlemeleri
Tunç, yeni çözüm sürecine ilişkin yasal düzenlemeler hakkında şunları söyledi: "Sayın Bahçeli'nin grup konuşmasından sonra ekim ayındaki sayın cumhurbaşkanımızın da koyduğu irade doğrultusunda çalışmalar yapıldı ve bu süreç terör örgütünün feshiyle sonuçlanmış oldu. Burada tabii bahsettiğimiz yasal düzenlemelerle ilgili olarak DEM Parti bu süreçte Adalet Bakanlığımızı da ziyaret etti. Birtakım görüş ve önerilerde bulunmuşlardı."
Bakan Tunç, Yargı Reformu Stratejisi kapsamında geçmiş dönemlerde demokratikleşme adımları atıldığını ve hukuk devleti ilkesini güçlendiren, temel hak ve özgürlükleri tahkim eden önemli ilerlemeler sağlandığını vurguladı. Tunç, teröre zemin hazırlayan istismar konularının 2002'de OHAL'in kaldırılmasından başlayarak önemli ölçüde ortadan kaldırıldığını belirtti.
Hasta ve Yaşlı Tutuklular İçin Yeni Dönem
Tunç, önümüzdeki Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını söyledi. Özellikle hasta hükümlü ve tutukluların durumuna değinen Tunç, cezaevlerinde hayatını yalnız başına idame ettiremeyecek durumda olanlar için alternatif infaz usullerinin bulunduğunu ifade etti. Tunç, rehabilitasyon tipi cezaevlerinde bu kişilerin tedavilerinin yapıldığını ve infaz süreçlerinin devam ettiğini, özellikle beş yılın altında işlenen suçlar bakımından bu uygulamanın mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, Meclis'in bu süreyi artırabileceği ve uygulanabilirliğini genişletebileceği sinyalini verdi.
Adalet Bakanı Tunç, bu çalışmalarla cezaevlerinde önemli bir dönüm noktasına gelindiğini vurgulayarak, hasta, doğum yapan ve yaşlı tutuklular için yeni bir yargı paketi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.