Eski Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya Hakkında 9 Ayrı Suçtan Suç Duyurusu

Eski Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya Hakkında 9 Ayrı Suçtan Suç Duyurusu
Eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya hakkında, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, tehdit ve casusluk gibi ciddi suçlamalarla suç duyurusunda bulunuldu.

Eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'ya Dolandırıcılık Suçlaması

Eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya hakkında, iş insanı Cem Atilla Saygın'ın şikayeti üzerine dolandırıcılık suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

İş insanı Cem Atilla Saygın, eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya hakkında dolandırıcılık iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Saygın, Çetinkaya'nın eski unvanını kullanarak kendisini yaklaşık 100 milyon lira dolandırdığını ve şirketini iflasa sürüklediğini öne sürdü.

Çetinkaya Hakkındaki Suçlamalar Neler?

Saygın'ın iddiasına göre Çetinkaya, 2020-2023 yılları arasında Saygın'ın sahibi olduğu şirketle ilgisi olmamasına rağmen yurtdışı merkezli yedi bankayla yapılan anlaşmalarda gözlemci ve finansal danışman olarak kendisini konumlandırdı.

Cumhuriyet'in haberine göre, bu atanmanın ardından Çetinkaya, eski unvanını kullanarak Saygın’a yakınlaştı. Çetinkaya, bu yaklaşmanın ardından Saygın’ın şahsının ve şirketinin varlıklarını yüksek kâr vaadi ile yurtdışı merkezli fonlar üzerinden sistemli bir şekilde yatırım yapmaya yönlendirdi. Saygın, bu yönlendirmelerle birlikte “emanet” ve “borç” başlığı altında Çetinkaya’nın bireysel hesaplarına 1 milyon 171 bin 500 dolar ve 1 milyon 850 bin lira gönderdi.

"Kâr Payı" Adı Altında Para Transferi İddiası

İddialara göre şüpheli Çetinkaya, 2023-2025 yılları arasında “güven kazanmak adına”, Saygın’ın hesabına “kâr kazancı” adı altında 293 bin dolar gönderdi. Daha sonra ise “fonun Türk lirasına döndüğünü” söyleyerek 12 milyon 322 bin lira daha aktardı.

Bu olayların ışığında iş insanı Saygın, şüpheli Çetinkaya’nın dolandırıcılık suçunun nitelikli halinden yargılanmasını istedi.

Şirket İflasa Sürüklendi, İntihar Girişimi Yaşandı

Saygın’ın şirketi bir süre sonra yaşanan sürecin etkisiyle iflasa sürüklendi ve borç batağına battı. Saygın, 2025 yılının mayıs ayında “dolandırıldığını” anlayınca Çetinkaya’yı aramaya başladı.

İddialara göre Saygın, Çetinkaya’dan “MİT’ten derin bağlantılarım var eski isimlerle çalışıyorum, elçilik aldım, devlet içerisindeyim, üstüme gelirsen başına kötü şeyler gelir” yanıtlarını aldı. Saygın, tam bu olayların ardından psikolojik bir çöküş dönemine girdi ve intihar girişiminde bulundu.

Savcılıktan Soruşturma Talebi

Çetinkaya’nın kamu gücünü kullanarak kendisini yaklaşık 100 milyon lira dolandırdığını ve şirketini batırdığını öne süren Saygın, savcılıktan kamu davası açılmasını, şüphelinin tutuklanmasını ve tüm malvarlığına el konulmasını talep etti. Saygın, şüpheli Murat Çetinkaya’nın “nitelikli dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, tehdit ve hakkın kullanımasını engelleme, kişiyi intihara yönlendirme, resmi ünvanın sahte amaçla kullanılması, suç amacıyla kurulu yapıya iştirak, devlet sırlarını temin, açıklama, casusluk, nüfuz ticareti” suçlarından yargılanmasını istedi. Konuya ilişkin soruşturmaların başladığı da öğrenildi. İddialarla ilgili Çetinkaya’nın çalıştığı portföy şirketini aradık. Ancak Çetinkaya’dan yanıt alınamadı.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.