İzmir'de gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı

İzmir'de gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı
İzmir'de sosyal medya Mahir Çayan paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakıldı. Sabah saatlerinde 41 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, serbest bırakılanların Kızıldere Katliamı yıldönümünde Mahir Çayan fotoğrafı paylaştığı belirtildi. Gözaltılar, 1 Mayıs öncesi emekçileri alanlardan uzak tutma girişimi olarak yorumlandı.

İzmir'de, sosyal medya üzerinden Mahir Çayan paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 6 kişi, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Gözaltılar, İzmir'de tepkilere yol açtı. Gözaltına alınanların avukatları ve destekçileri, uygulamanın 1 Mayıs kutlamalarına katılımı engellemeye yönelik bir "korku iklimi" yaratma girişimi olduğunu savundu.

Bu sabah saatlerinde İzmir'de, çoğunluğu üniversite öğrencisi, sendikacı, SOL Parti, EMEP ve TİP üyesi olmak üzere 41 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 6'sının, Kızıldere Katliamı'nın yıldönümünde Mahir Çayan'ın fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaşmaları nedeniyle ifadeye çağrıldıkları belirtildi.

Gözaltına alınanlar, Bozyaka Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek sorgulandı. Sorgularının ardından; Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Candemir, KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi Necat Sezginer ve SOL Parti'nin 4 ilçe yöneticisi serbest bırakıldı.

SOL Parti İzmir İl Örgütü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Saray rejimi baskılarıyla ülkedeki yoksulluğa, hayat pahalılığına ve tek adam rejimine itiraz edenleri susturabileceğini sanıyor. Bu keyfi gözaltılar ve tutuklamalar bizleri yıldıramaz. Türkiye’nin bağımsızlığı yolunda hayatını kaybeden Mahirleri anmak suç değildir. Yarın 1 Mayıs alanlarında daha güçlü ve kitlesel biçimde olacağız. İsyan ve özgürlük sloganlarımız İzmir caddelerinde yankılanacak" ifadelerine yer verdi.

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube de bir açıklama yaparak, "Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış sendikal faaliyet yürütme hakkı ortadayken, sendikal mücadele yürüten arkadaşlarımıza yönelik bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Hukukun asgari ilkelerinin dahi hiçe sayıldığı bu ortamda, bu karanlığa karşı başta eğitim emekçileri olmak üzere, 1 Mayıs alanlarını doldurarak güçlü bir yanıt verilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

GÖZALTILAR VE TEPKİLER

İzmir'de yaşanan gözaltılar, farklı kesimlerden tepkilere neden oldu. Özellikle sendika ve siyasi parti temsilcileri, gözaltıların 1 Mayıs öncesinde emekçiler üzerinde baskı kurma amacı taşıdığını dile getirdi. Gözaltına alınanların serbest bırakılması, sevinçle karşılanırken, benzer uygulamaların tekrar yaşanmaması için çağrılar yapıldı.

1 MAYIS ÖNCESİ GERGİNLİK

Yaşanan gözaltıların ardından, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde İzmir'de gergin bir hava hakim. Sendikalar ve siyasi partiler, gözaltılara rağmen 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel katılım çağrısı yaparak, baskılara boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.