Orman İşçileri 24 Saat Kesintisiz Çalışmaya 53,39 Liraya Mahkum Edildi
Eskişehir'deki Orman Yangınında Acı Kayıp: 10 Can Kaybedildi, İşçi Koşulları Meclis Gündeminde
Eskişehir'de çıkan orman yangınında 5 orman çalışanı ve 5 AKUT gönüllüsü hayatını kaybetti. Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca'nın, yangın işçilerinin çalışma koşullarını 20 gün önce TBMM'ye taşıdığı ortaya çıktı.
Eskişehir'de meydana gelen yangın felaketinde 19 orman çalışanı ve 5 AKUT gönüllüsü yangın bölgesinde mahsur kaldı. Ne yazık ki, 5 orman çalışanı ve 5 AKUT gönüllüsü hayatını kaybetti. Bu acı olay, orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin çalışma koşullarını bir kez daha gündeme getirdi.
EMEP Milletvekili Karaca'nın Soru Önergesi
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 20 gün önce orman yangınlarıyla mücadele eden orman işçilerinin çalışma koşullarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımıştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Sevda Karaca, "Yangınlarda ya da ekip binalarında kanuna aykırı bir şekilde 24 saat kesintisiz çalıştırılan işçilerin izin kullanma hakları dahi ellerinden alınmaktadır. Bu kanunsuzluğa itiraz eden işçiler ise mobbingle karşı karşıya bırakılmaktadır. İşçiler yalnızca günlük 87,11 TL gibi komik bir ücret verilmekte ve bu ücretten de vergi kesintisi yapılarak 53,39 TL’ye düşmektedir. Tüm bunlara karşılık 25 yıllık bir orman işçisinin aylık ortalama geliri ise 40 bin TL’dir" demişti.
Karaca'nın Bakan Yumaklı'ya Yönelttiği Sorular
Karaca, Yumaklı'ya şu soruları yöneltmişti:
-Orman yangınlarıyla mücadelede görevli kadrolu ve mevsimlik orman işçisi sayısı kaçtır? Bu sayı, ülke genelindeki yangın müdahale kapasitesine yeterli midir?
-Orman yangınlarında kullanılan toplam 1786 adet arazöz aracında görevli personel sayısı kaçtır? Her bir araç için öngörülen asgari işçi sayısı kaçtır? Kaç araç, eksik personelle çalışmaktadır?
-Yangın müdahalesi sırasında işçiler günde kaç saat çalıştırılmaktadır? Orman işçilerinin haftalık izin, yıllık izin ve fazla mesai hakları hangi düzenlemelere göre belirlenmektedir? Çalıştırıldıkları sürenin ücretleri nasıl hesaplanmaktadır?
-Aynı kurumda çalışan diğer kamu personeline ödenen 'yangın tazminatı', doğrudan yangınla mücadele eden orman işçilerine neden ödenmemektedir? Bu konuda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
-Yangın sırasında yaşanan kazalarda işçilere ceza ve maddi sorumluluk yüklenmesi uygulaması doğru mudur? Bu konuda yürütülen bir soruşturma veya denetim süreci var mıdır?
-Günlük net 53,39 TL olan yangınla mücadele priminin arttırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
-Orman işçilerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve yeterli personel istihdamı için kamu çerçeve protokolü kapsamında Bakanlığınızın bir talebi veya önerisi olmuş mudur?
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.