Soma'da İş Güvenliği Alarmı: Madencilerden 11 Yıl Sonra Uyarı

Soma'da İş Güvenliği Alarmı: Madencilerden 11 Yıl Sonra Uyarı
Kısa ve Haber Diline Uygun Açıklama: Soma faciasının 11. yılında Maden İş Sendikası, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekerek, gerekli tedbirler alınmazsa benzer acıların tekrar yaşanabileceği uyarısını yaptı.

Soma Faciası'nın 11. Yılı: Maden İş Sendikası'ndan İş Güvenliği Uyarısı

Manisa Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın 11. yıl dönümünde Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, iş güvenliği tedbirlerindeki eksikliklere ve çalışma koşullarının kötüleşmesine dikkat çekti. Çakır, işten çıkarma korkusuyla emniyetsiz çalışmaya zorlanan işçiler nedeniyle yeni faciaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan ve Türkiye'yi yasa boğan Soma maden faciasının üzerinden 11 yıl geçti. Faciada hayatını kaybeden 301 madenci, bugün Soma'da düzenlenecek anma programıyla yad edilecek.

"İşçiler İşten Atılırım Diye Korkuyor ve Emniyetsiz Çalışıyor"

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, iş güvenliği tedbirlerine ve çalışma koşullarına dikkat çekerek, her gün işten çıkarmaların yaşandığını belirtti. Çakır, "İşçiler işten atılırım diye korkuyor ve emniyetsiz çalışıyor" dedi.

"Özelleştirme İş Cinayetlerini Artırıyor"

Anka'ya konuşan Çakır, Soma'dan sonra Amasra'da 42 ve son olarak İliç'te 9 madenciyi kaybettiklerini hatırlattı. Çakır, “Bizler 7 kat yerin altına inen insanlarız. 7 kat yerin altına girmek her babayiğidin harcı değildir. Yerin altına inerken kelleni torbaya, kefeni cebine koyarsın madene öyle inersin” dedi.

Devlette çalışan ve özel sektörde çalışan madenciler arasındaki farklara dikkat çeken Çakır, "Özel sektör bizi daha çok iş cinayetine sürüklüyor. 301’i kaybettiğimiz ocak önceden TKİ’de, devlet bünyesindeydi. O zaman da kazalar, iş cinayeti olabiliyordu ama bu şekilde olmuyordu. Şu anda biz sanki savaş yapar gibi bir anda insanlarımızı kaybediyoruz. Bu ülkede özelleştirmeye bir an önce ‘hayır’ demek lazım. Devlet bünyesinde çalışması lazım madencilerin. Böyle olmadığı sürece biz daha çok kardeşlerimizi kaybedeceğiz” diye konuştu.

Yeni Bir Soma Faciası Endişesi

İşçilerin çalışma koşullarına dikkat çeken Çakır, "Soma’da şu anda 'santral kapanacak ya da el değiştirecek' deniliyor. Bütün iş yerleri de 'biz işçi çıkaracağız' diyor. Şu anda işçiler, işten atılırım diye korkuyor. İşçiler emniyetsiz, disiplinsiz çalışmaya başladılar. Çünkü işten çıkışlar başladı. Her gün 100, 150 tane arkadaşımız işten atılıyor. İşçiler de burada 'sıra bana geldi' diyerek iş yerinde kafasını işe veremiyor. Bu şekilde hareket edildiği sürece biz bir 301'in daha olmasından korkuyoruz. Biz bir işçimizin tırnağına taş değmesini istemiyoruz. Ama bu şekilde de hareket ederlerse böyle söylemlerle devam ederse yeni 301'lerin zamanı geliyor, endişeliyiz” dedi.

"İş Güvenliği Yok Sayılıyor"

İş güvenliği ve çalışma koşullarında düzenlemeler yapılmadığı sürece benzer faciaların olabileceği uyarısını yapan Çakır, şunları söyledi: "Söylemek istemiyorum ama çok az kaldı, yine olacak. Çünkü hoyratça davranıyorlar. Şu anda Türkiye’deki konjektör bunu getirdi. Patronlar şu anda koltuğunda oturmuyor, koltuğun tepesinden bakıyor işçilere. İşçiye 'yarın seni işten atabilirim, bu işi yapacaksın ya bu şekilde davranacaksın benim dediğimi yapacaksın ya da işten çıkacaksın. Bana emniyeti sorma, bana iş güvenliğini sorma, kömürü ne kadar çıkardığına bak, başka bir şeye bakma' diyor. İş güvenliği, disiplin yok. Cümlen yok. Haklıysan bile haksızsın."

Soma Davası ve Adalet Arayışı

Soma davasında 18 kamu görevlisine 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında hapis cezası verildi.

SOMA: BİTMEYEN BİR ADALET MÜCADELESİ 1

SOMA: BİTMEYEN BİR ADALET MÜCADELESİ 2

SOMA: BİTMEYEN BİR ADALET MÜCADELESİ 3

SOMA: BİTMEYEN BİR ADALET MÜCADELESİ 4

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.