Uyuşturucu Tehdidi Artarken Yargı Dosyaları Doluyor, Meclis’e Araştırma Çağrısı Yapıldı

Uyuşturucu Tehdidi Artarken Yargı Dosyaları Doluyor, Meclis’e Araştırma Çağrısı Yapıldı
Uyuşturucu suçlarıyla ilgili veriler alarm veriyor! 2024'te 365 bini aşkın dava açıldı, 24 tonun üzerinde madde ele geçirildi. CHP'den kapsamlı önlem ve Meclis araştırması talebi geldi. Ticaret Bakanlığı, 2024 verilerini tarihin en yüksek olay ve yakalama miktarı olarak duyurdu.

Ticaret ve Adalet Bakanlıklarının verilerine göre, 2024’te uyuşturucuya ilişkin 365 bini aşkın dava açıldı, 24 tonun üzerinde madde ele geçirildi. Başlama yaşının 14’e düştüğüne dikkat çeken CHP, kapsamlı önlem ve Meclis araştırması talep etti.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılında uyuşturucu bulundurmak veya kullanmak suçlarından 292 bin 982, uyuşturucu ticareti ve imalatından ise 67 bin 474 dosya açıldı. BirGün'de yer alan habere göre, bu suçlar kapsamında 82 bin 94 kişi, uyuşturucu bulundurmak ya da kullanmaktan, 34 bin 447 kişi ise ticaret suçundan hüküm giydi.

Ticaret Bakanlığı 2024 verilerini “tarihin en yüksek olay ve yakalama miktarı” olarak duyurdu. Yıl boyunca bin 327 olayda toplam 24 ton 313 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. Öne çıkan bazı yakalamalar şöyle:

Gürbulak Gümrük Kapısı: 2 ton 202 kg metamfetamin

Habur Gümrük Kapısı: 850 kg eroin

Kapıkule Gümrük Kapısı: 635 kg esrar

İstanbul Havalimanı: 568 kg khat

Taşucu Limanı: 286 kg captagon

CHP Milletvekili Sibel Yanıkömeroğlu, uyuşturucuya başlama yaşının 14’e kadar düştüğünü belirterek konunun TBMM gündemine taşınmasını istedi. Yanıkömeroğlu’nun hazırladığı araştırma önergesinde, Türkiye’nin bazı sentetik uyuşturucularda dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekildi. BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi’nin 2024 raporuna da atıfta bulunulan önergede, Anayasa’nın 58. maddesi hatırlatılarak, devletin gençleri kötü alışkanlıklardan koruma yükümlülüğü vurgulandı.

Yanıkömeroğlu, uyuşturucu kullanım ve ticaretiyle mücadelede kapsamlı bir stratejinin oluşturulması, yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve etkin önlemler alınması gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talep edildi.

 

       

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.