Samsun'da Heyelan Faciası: Ölümlerin Ardından Toplanma Alanı Skandalı

Samsun'da Heyelan Faciası: Ölümlerin Ardından Toplanma Alanı Skandalı
Samsun'da yaşanan heyelan faciasında baba ve iki kızı hayatını kaybetti. Olay yerinde, iş yerinin kendi çalışanları için belirlediği 'Acil Durum Toplanma Bölgesi' tabelası dikkat çekti. Heyelanın yaşandığı bölgedeki bu durum, tartışmaları beraberinde getirdi.

SAMSUN'DA HEYELAN FACİASI: BABA VE İKİ KIZI HAYATINI KAYBETTİ

Samsun'un Canik ilçesinde yürekleri dağlayan bir olay yaşandı. Bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen heyelan, baba ve iki kızının ölümüne neden oldu. Olay yerinde dikkat çeken bir detay ise, heyelanın yaşandığı alanda 'Acil Durum Toplanma Bölgesi' tabelasının bulunması oldu. Edinilen bilgilere göre, iş yeri bu alanı kendi çalışanları için acil toplanma alanı olarak belirlemişti.

Samsun-Ordu kara yolunda, bir alışveriş merkezinin yakınında bulunan oto yıkama parkında dün gece saat 23.00 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Kaya parçaları ve toprak, araçlarını yıkayan bir ailenin üzerine düştü. Faciada baba Adem Kaya ve çocukları Ayla Kaya ile Açelya Lina Kaya hayatını kaybederken, anne Çiğdem Kaya yaralı olarak kurtarıldı. Yaşanan felaket, bölgedeki heyelan riskini bir kez daha gözler önüne serdi. Jeofizik mühendisleri, söz konusu bölgenin heyelan riski taşıdığını belirterek, buraya ruhsat verilmesini eleştirdi. Google Maps'in 2022'de aldığı sokak görüntülerinde ise bölgede uyarı tabelasının olduğu görüldü.

UZMANLARDAN HEYELAN UYARISI: BİLİMSEL YAKLAŞIM ŞART

Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, heyelana ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Kılıçoğlu, bölgedeki şev stabilite çalışmalarının yetersiz olduğunu ve kaya mekaniği verilerinin dikkate alınmadığını vurguladı. Şev stabilitesi problemlerinin farklı kayaç yapıları ve yamaç oyulmaları nedeniyle arttığını belirten Kılıçoğlu, "Canik bölgesi gibi yerlerin koruma altına alınması gerekir. Yamaçların topuklarını oyup yol veya yapı yaparsanız risk katlanır. Bu tür bölgelerde mutlaka doğru mühendislik projeleri yapılmalı. Ancak o zaman güvenli bir yapılaşma sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

Heyelan riskinin yalnızca yağışla açıklanamayacağını da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Kılıçoğlu, "Karadeniz yağışlı bir bölge. Burada yağmur anormal bir durum değil. Mühendislik ve afet planlaması en kötü senaryoya göre yapılmalı. Mühendislik çalışmaları mutlaka uzman görüşü alınarak yapılmalı. Belediyeler, üniversitelerden destek alarak her bölge için ayrı mühendislik projeleri hazırlamalı. Bilimsel veriler ışığında çalışılmadığı sürece riskler önlenemez. Samsun, yamaç hareketleri açısından talihsiz bir coğrafyaya sahip. Bu nedenle bilimsel yaklaşım zorunlu" dedi.

Faciayla ilgili bir başka dikkat çekici detay ise, heyelanın olduğu alanda 'Acil Durum Toplanma Bölgesi' tabelasının bulunması oldu. İş yerinin bu bölgeyi, kendi çalışanları için acil toplanma alanı olarak belirlediği öğrenildi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.