İkinci El Piyasalarında Talep Artmaya Devam Ediyor! Bunun Sonucunda Fiyatlar Yükseliyor!

Sıfır kilometreli otomobillerin sınırlı arzı nedeniyle, kullanılmış otomobil pazarı dinamiktir. Artan talep nedeniyle ikinci el otomobil piyasa fiyatları %6 arttı. Mevcut sıfır kilometre otomobillerin minimum sayısı, kullanılmış...

Yayınlanma:
İkinci El Piyasalarında Talep Artmaya Devam Ediyor! Bunun Sonucunda Fiyatlar Yükseliyor!

Sıfır kilometreli otomobillerin sınırlı arzı nedeniyle, kullanılmış otomobil pazarı dinamiktir. Artan talep nedeniyle ikinci el otomobil piyasa fiyatları %6 arttı. Mevcut sıfır kilometre otomobillerin minimum sayısı, kullanılmış otomobiller için tüketici talebini artırdı. Bu duruma bağlı olarak Ocak ayında ikinci el otomobil fiyatları yüzde 6 arttı.

Arz Sorunu İkinci El Pazarına Sıçradı

Sıfır kilometre araç pazarının arz sorunu ikinci el pazarına taşındı. Yeni bir araç satın alamayanlar için müşteri talebinden kaynaklanan ikinci el pazarında araç bulmakta şu anda daha fazla zorluk yaşanıyor. Bu durum sonucunda ikinci el araçların maliyeti artmaktadır. İkinci el pazarının önemli katılımcılarından biri olan Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, yaptığı açıklamada, ikinci el bulunabilirliğin giderek azaldığını belirterek, "Sıfır araç arzı az olduğu için ikinci el araç satışları artıyor. Buna karşılık, filo veya takas kanallarından pazara giren çok fazla araç yok. Bu nedenle fiyatların Ocak ayından bu yana ortalama yüzde 6 artış gösterdi” dedi.

2023 yılının başında otomobil sektöründe arz sıkıntısı yaşandı ve geciken taleple birlikte araçlara yeni zamların devam edeceği beklentisi sıfır otomobil pazarında bayi trafiğini hızlandırdı. Ancak bayiyi ziyaret eden müşterilerin çoğu eli boş döndü. 2022 model otomobillerde tedarik sorunu olduğu için 2023 model araçlar en çok şubat ayında piyasaya çıkacak. Öte yandan, engellilere yönelik araç alımında 450 bin 500 lira olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limitinin 1 Ocak itibarıyla 1 milyon 4 bin 200 liraya yükseltilmesi de talebi artıran önemli unsurlardan biri oldu.

Vatandaşlar Resmen Sıfır Araç Bulamıyor

Sıfır araç arz/talep dengesizliğinden dolayı maalesef kolay bulunamıyor. Buna son dönemdeki talepte eklenince sıfır araçtaki problem iyice artmış durumda. Aynı sıfır otomobile talep olduğu gibi ikinci el otomobile de bu dönemde yoğun talep söz konusu.” Çip ve enerji krizinden dolayı sıfır otomobil tedarikinde sorun olunca, vatandaşlar ikinci ele tekrar yöneldi. Bazı bayilerin stok yaptığı iddiası da gündeme bomba gibi düştü. Bütün bu gelişmeler ikinci el otomobil piyasasının hareketlenmesine sebep oldu. İkinci el araçlara ilgi artınca fiyatlarda yukarı yönlü hareket başladı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.