TCMB raporu: Ramazan döneminin enflasyon üzerindeki etkisi analiz edildi

TCMB raporu: Ramazan döneminin enflasyon üzerindeki etkisi analiz edildi
TCMB'nin blogunda yapılan analize göre, 2025 Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı etkisi 0,5 puan olarak hesaplandı. İşlenmemiş gıda enflasyonunda büyük artışlar gözlendi. Analiz, gıda fiyatlarındaki değişimleri detaylı bir şekilde inceledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çalışanlarının görüşlerini paylaştığı Merkez'in Güncesi isimli blogda yer alan analize göre, 2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisi yaklaşık 0,5 puan olarak hesaplandı.

Ramazan ayının fiyat istikrarı açısından önemli role sahip gıda fiyatları üzerindeki etkisinin incelendiği analize göre, Ramazan ayının şubat ve mart aylarında işlenmemiş gıda enflasyonunda sırasıyla 1,16 ve 3,53 puan; gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonunda ise 0,75 ve 1,09 puan yukarı yönlü etki oluşturdu.

Analizde "Bu doğrultuda, 2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisini yaklaşık 0,5 puan olarak hesaplıyoruz" denildi.

Buna göre, et ve tavuk eti fiyatlarında Ramazan ayı öncesinde başlayan artış eğilimi Ramazan ayı boyunca ivmelendi, Ramazan sonrasında ise görece ılımlı seyretti.

Yumurta fiyatlarında Ramazan ayı itibarıyla artış, sonrası dönemde ise düşüş görüldü. Analizde "İncelenen tüm ürünlerde Ramazan ayına bağlı fiyat artışlarının kalıcı hale gelme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor" denildi.

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.