Yeni Doğan Bebek Yardımı Ne Kadar? Bu Ödemeler Ne Zaman Yatıyor?

Yeni doğmuş bir çocuk için ne kadar yardım sağlanıyor sorusu bir hayli sorulur. Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınları ve çocukları desteklemek için şartlı sağlık yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı...

Yayınlanma:
Yeni Doğan Bebek Yardımı Ne Kadar? Bu Ödemeler Ne Zaman Yatıyor?

Yeni doğmuş bir çocuk için ne kadar yardım sağlanıyor sorusu bir hayli sorulur. Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınları ve çocukları desteklemek için şartlı sağlık yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı doğum yardımı, şartlı gebelik yardımı gibi çeşitli destekler sunmaktadır. Bu avantajlardan biri de "yeni doğan bebek parası" olarak bilinen annelerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarını oldukça kolaylaştırıyor.

"Yenidoğan bebek parası", yoksul ve işsiz annelere yapılan çeşitli durumlardaki yardımlar gibi yardımların aksine, sadece kendileri veya eşleri aracılığıyla sigortalı olan kadınlara verilen bir yardımdır. Çocuk parası olarak da bilinen yenidoğan parasını annenin yatırıldığı PTT hesabından çekmek ve harcamak mümkündür.

Bir annenin beş yaşından küçük çocukları için alabileceği yardım ödemelerinin tanımı, genellikle "çocuk parası" olarak bilinen "yeni doğan bebek parası"dır. Eşi sigorta sektöründe çalışan kişiler, serbest meslek sahibi olmasalar dahi çocuk parası başvurusunda bulunabilirler. Annelerin çocuklarının mama ve bez gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için verdiği bu yardımdan sadece belirli şartları taşıyanlar faydalanabiliyor.

2023 Çocuk Yardımı

Anneler 2023 yılında birinci, ikinci ve üçüncü çocukları için sırasıyla 300 TL, 400 TL ve 600 TL alacak. Bu durumda kadınların her yeni doğan çocuğu için bu yardımı alma hakkı var. Örneğin, 2018 yılında üçüncü çocuğunu doğuran bir anne, üçüncü çocuğu adına 2023 yılına kadar yeni doğan bebek yardımına başvurabilir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ikiz gebelik gibi çoğul gebeliklerde sağlanan ödeme miktarını artıracaktır. İkiz gebeliklerde birinci çocuk 300 TL, ikinci çocuk 400 TL alıyor. Buna benzer şekilde üçüzlerde de birinci bebek 300 TL, ikinci bebek 400 TL, üçüncü bebek 600 TL alıyor. Dördüncü ve beşinci doğumlar için ise ödeme 600 TL olarak kararlaştırıldı.

Yeni Doğan Bebek Yardımından Nasıl Yararlanılır?

Yeni doğan bebek parası başvurusu yapmak isteyen anneler, başvurularını Sosyal Hizmetler Merkezine veya Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüklerine hemen yapabilir. Annelerin başvuru yapmaya giderken yanlarında bazı belgeleri de götürmeleri de önemli bir konudur. E-devlet üzerinden veya başka bir platform üzerinden şimdilik bir başvuru imkanı bulunmamaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra annenin verdiği belgeler; detaylı bir şekilde incelemeye alınır. Başvurular; genellikle bir ay içinde sonuç bulacaktır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.